sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Maalämpö valmis


Maalämpö on jo hetken aikaa ollut valmis, mutta laiskuus on iskenyt päivityksiin ja emännän mieli ainakin halajaa jo blogata jostain enemmän sisustuksellisemmasta kuin tämä mutamömmö. Silti lämmitys on varsin tärkeä tekiä, varsinkin täällä Suomessa jossa talvet ovat varsin kylmiä. Tässäpä kuvasarjaa ja muutamaa sanaa siitä, kuinka loppu sujui. Tässä siis tälläinen pikapostaus maalämmön loppurutistuksesta. Kysyä saa, vastaillaan niin hyvin vain kun voidaan. :)

Pora-ukkelin lähdettyä, oli vuorossa porata reikä seinään putkille. Appiukko ulkoa päin ja Perttu sisäpuolella varmistamassa ja suojaamassa pahimmalta pölyltä.





Piha oli sanoinkuvaamattomassa mutavellissä. Kumpparit pakolliset ja kivituhkaa oli joka puolella (tai siltä minusta ainakin tuntui). Saimme pestä ulkoraputkin useampaan otteeseen ja vielä viikkoja jälkeenpäin ja lumienkin jo maahan tullessa kuistille tulee silti aimo annos kivituhkaa.

Seuraavana päivänä tielle saapui rekka ja eikun letkua reikään. Ja sen jälkeen letkua sisälle - näin se meni yksinkertaisuudessaan. Letku-sedät vielä ystävällisesti tulivat sanomaan, että lapsia vahtia pysymään poissa letkuista. Letkujen sisällä oleva "viina" kun roiskiessaan ärsyttää silmiä ja ihoa. Tästähän anopin kanssa hihittelimme useampaan otteeseen, että talon isäntä asennutti harvinaisen kalliin baariletkun kellariin.




Roskalava tyhjentyi Pertun ja appiukon toimesta osa pihan perälle kasaan ja osa tielle tasoitukseksi.

Putket on nyt sitten sisältäkin vedetty ja eristetty. Askarteluhuoneen kautta pannuhuoneeseen. Ja uusi patterikin on toiminnassa askarteluhuoneessa.



Tottakai tuurillamme putkimies sai hommansa valmiiksi ja tuli kertomaan, että sähkömiehen loppurutistusta vailla homma. Päivähän oli perjantai, joten saimme odotella maanantaihin asti, jolloin homma ei vieläkään valmistunut. Tiistaina 5.11. lopulta sitten homma valmistui ja talomme rupesi virallisesti lämpiämään maalämmöllä. Viikonloppuhommiksi kuitenkin ennen sähkömiehen tulos saimme putkimieheltä luvan täyttää ulkonaoleva reikä. Seinän reikä valulla umpeen, kallistukset talolle päin ja pikainen visiitti naapurin laajennustyömaalle ja saatiin vähän eristelyäkin putkille (kiitos palasesta!) ja sitten eikun reikäö umpeen ja ensi kesää ootellessa ja nurmen kasvua.

Hyvin on lämpöä riittänyt ja lämmintä vettä myöskin. Toistaiseksi olemme siis olleet tyytyväisiä. Sitten eikun vähän lukeamia ylös ja seuraamaan kulutusta ja kohti uutta rojektia!

-hanski

Lisäyksiä kolmen vuoden käytön jälkeen. Ensimmäinen talvi maalämmön kanssa oli hyvin kylmä. Lämpöä riitti pakkasilla, mutta kun pakkanen nousi yli 20 asteen ei meinannut talossa riittää lämpöä varsinkaan yläkerrassa. Lasten makuuhuoneessa käytimme lisänä sähköpatteria. Selvittelimme asiaa ja totesimme, että pettereiden veden kiertosuunta tuntuu väärältä. Putkifirmasta tultiin asiaa selvittelemään ja näin tosiaan oli. Suunta vaihdettiin ja seuraavana talvena ei edes kolmenkymmenen pakkasasteen hujakoilla yläkerrassa ole tarvinnut lisälämpöä. Pumppu on pelannut moitteettomasti. Ja mitä kuluihin tulee niin talomme lämpiää nykyisin 600e-700e:lla vuodessa. Hyvä sijoitus siis oli! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti